BLEYA ZEZANJE ONLINE 00-24 SRBIJA!!!!!!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kinezi i poljaci

Go down

Kinezi i poljaci Empty Kinezi i poljaci

Порука by Admin Mon Nov 03, 2008 8:40 pm

Kina špijunira i arhivira cenzurisane poruke sa Skajpa
Autor: Blic online | 03.10.2008. - 10:54

Kina ne samo da nadgleda i cenzuriše poruke koje korisnici razmenjuju preko internet servisa za besplatno telefoniranje "Skajp", nego ih i zadržava u bazi podataka koja je dostupna javnosti. Na taj način se otkrivaju i lični podaci korisnika ovih usluga, otkrila je grupa istraživača iz Kanade, a prenosi BBC.

Kanadska istraživačka grupa "Citizen Lab" otkrila je bazu podataka koja sadrži hiljade "politički osetljivih" poruka koje je Kina blokirala. Ova baza podataka je dostupna javnosti i prikazuje lične podatke pretplatnika. Korišćenjem jednog korisničkog imena moguće je saznati identitet ljudi koji su poslali ili primili poruke od prvobitnog korisnika.


Kompanija "Skajp" kaže da je znala za to i da se složila sa činjenicom da njihova kineska partnerska kompanija "Tom Online" vrši cenzuru poruka, ali da su ovog puta bezbednost i privatnost pretplatnika dovedeni u pitanje.
Istraživačka grupa iz Toronta kaže da je otkrila ogroman sistem nadzora kontrole koji je izdvajao i akumulirao poruke poslate putem onlajn telefona "Skajp". Ova baza podataka zadržala je preko 150.000 poruka koje sadrže reči kao što su "demokratija" i "Tibet" i fraze u vezi sa zabranjenim duhovnim pokretom Falun Gong.

Predsednik "Skajpa" Džoš Silvermen rekao je da je kineska cenzura "opšte poznata" i da su kineski zvaničnici utvrdili procedure prema lokalnim zakonima i propisima. Silvermen je rekao da je Kina do sada blokirala i brisala poruke sa "određenim, ofanzivnim" sadržajem, ali da je pokrenuo istragu kako bi saznao zašto su se pravila promenila i zašto je kompaniji sada dozvoljeno da memoriše i čuva te poruke.
Kineski zvaničnici već dugo sprečavaju građane da imaju dostup sajtovima koje smatraju da su "politički osetljivi", a organizacije koje se bore za ljudska prava kritikuju zapadne internet kompanije kao što Gugl, Majkrosoft I Jahu jer poštuju kineske stroge propise.
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 30
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму