BLEYA ZEZANJE ONLINE 00-24 SRBIJA!!!!!!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:11 am

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Sargarepasalata_01

Sastojci


* 1 kg šargarepe
* 1 veća glavica crnog luka
* 2-3 krompira
* so i biber po ukusu
* 2-3 kašike ulja

Način pripreme

Na zagrejanom ulju prodinstati sitno seckani crni luk. Dodati i očišćenu iseckanu šargarepu. Dodavati po malo vode dok ne omekša. Posebno obariti krompir. Sjediniti šargarepu i krompir, pa sve zajedno ispasirati kao pire i dodati malo biljnog margarina. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Za dane posta ovo može da bude odličan prilog uz ribu ili samostalan obrok, a ostalim danima može se služiti kao odličan prilog uz neko dinstano meso.

Vreme pripreme:
30 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:31 am

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Tulumbe_06
Sastojci

Testo

* 300 grama mleka
* 300 grama vode
* 300 grama brašna (bolje oštro)
* 4 cela jaja
* 1/2 praška za pecivo
* ulje za prženje

Preliv

* 700 grama šećera
* 2 čaše vode
* 1 limun

Način pripreme

Pomešati mleko i vodu, pa staviti na šporet da zavri. Kada počne da vri, odjednom izručiti brašno i energično izmešati. Okrenuti dva tri puta, pa skloniti sa šporeta. Kada se testo ohladi, dodati prašak za pecivo i jaja (treba ih dodavati jedno po jedno). Špricem vaditi tulumbe i pržiti u dubokoj masnoći. U novije vreme, probala sam, i nije loše, tulumbe se iz šprica istiskuju na pleh i peku u rerni. Pržene tulumbe ostaviti da se ohlade.

Skuvati sirup od vode, šećera i limunovog soka i ostaviti ga da se skoro sasvim ohladi. U takav jedva mlak sirup stavljati po nekoliko tulumbi, vaditi ih iz te posude i ređati u drugi sud. Ostatkom sirupa zaliti tulumbe i služiti.

Napomena: da bi tulumbe bile kao one iz poslastičarnice, treba da one budu hladne, a sirup jedva mlak. Tako ostaju čarobno hrskave, a ipak pune safta.

Vreme pripreme:
60 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:32 am

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ K_70d2b47c9c
Sastojci

* 1 manja glavica kiselog kupusa
* 1 čaša belog pasulja
* 3 glavice crnog luka
* biber, so

Način pripreme

Od kupusa izdvojiti listove za sarme i filovati ih pasuljem. Pasulj prethodno ostaviti preko noći u hladnoj vodi. Sutradan ga skuvati (prvu vodu baciti), a potom ocediti, sačuvati vodu od kuvanja, a pasulj dodati u propržen crni luk. Uvijati sarme, ređati u tepsiju ili vatrostalnu posudu, po čijem dnu je naređano malo sitno iseckanog kupusa. Sarme odozgo preliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i peći u rerni na srednjoj temperaturi (oko 200 stepeni) dok sva tečnost ne ispari. Pred kraj sarme zaliti zaprškom od aleve paprike i belog luka.
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:34 am

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ S_23b5941ec6
Sastojci

* 1 kesa špageta
* 200 grama mlevenog mesa
* 300 grama maslina sa paprikom
* 1 kesica ovčijeg rendanog parmezana
* 1/2 čaše pavlake
* 1 glavica crnog luka
* 1 čen belog luka
* paradajz pire ili domaći paradajz sok po želji (1/2-1 l)
* 300 grama dinastnih ili mariniranih pečuraka
* so
* biber
* vegeta
* origano
* sveži seckani peršun
* malo ljute aleve paprike

Način pripreme

Izdinstati crni luk i beli luk. Dodati malo vode i mleveno meso. Začiniti solju, biberom, vegetom i ljutom alevom paprikom. Dinstati na tihoj vatri. Dodati paradajz pire ili sok i dobro ukuvati, tako da se dobije gust preliv. Kada se skuva, dodati origano i svež seckani peršun.

U međuvremenu, obariti špagete u vodi sa malo maslinovog ulja. Iseckati masline na kolutove. Pomešati špagete i sos sa mesom. Zatim dodati pavlaku, seckane masline i pečurke. Izmešati i posuti parmezanom. Služiti toplo uz belo vino ili špricer.

Vreme pripreme: 90 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:37 am

Babure punjene pasuljem
~FORUMSKI SPECIJALITETI~ P_d976d9ea90
Sastojci

* 5 babura
* 250 grama pasulja
* 2 glavice crnog luka
* 1 paradajz
* malo aleve paprike
* ulje
* so i biber

Način pripreme


Operite pasulj i skuvajte ga pazeći da se zrna ne raspadnu. Za to vreme, naseckajte crni luk i propržite ga na ulju, a potom dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Skuvan pasulj procedite (ne bacajte vodu u kojoj se kuvao), pa i njega dodajte luku i sve zajedno promešajte.

Operite paprike i odsecite im peteljke, pa ih punite dobijenom masom od luka i pasulja. Svaku papriku zatvorite kolutom paradajza. Paprike ređajte u podmazan đuveč u kom ćete ih peći, prelijte ih vodom u kojoj se kuvao pasulj i zapecite u prethodno zagrejnoj rerni.
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:39 am

Preliv za palačinke

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Pancake_01


Sastojci


  • malo mleka
  • šećer
  • kakao
Način pripreme


U šolju za kafu stavite mleko, šećer i kakao. Sve to pomešajte i prelijte palačinke.

Vreme pripreme: 5 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:41 am

Pita sa makaronima


~FORUMSKI SPECIJALITETI~ M_a991472bc0


Sastojci


  • 500 grama makarona
  • 1/2 litra jogurta
  • 1/2 litra mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 jaja
  • 1 kašičica soli
Način pripreme


Jaja umutiti, pa dodati mleko, jogurt, so, prašak za pecivo i na
kraju kesu nekuvanih makarona. Sve to sjediniti kašikom i peći u
podmazanom i brašnom posutom plehu. Pre pečenja, može da se narenda
šunka, mada je i bez nje ukusno.
Vreme pripreme: 50 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:42 am

Sastojci

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ K_03035db3ec

Kore

  • 15 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašika sirćeta
  • 250 grama kokosa
  • 6 kašika brašna
Fil

  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 1,5 margarin
  • 200 grama kokosa
  • 150 grama crne čokolade
  • 150 grama bele čokolade
Način pripreme


Od navedenih sastojaka ispeći koru i podeliti na dva dela. Skuvati
žumanca na pari sa šećerom i kada se ohlade, dodati umućen margarin i
kokos. Masu podeliti u dva dela.
U prvi deo staviti crnu, a u drugi deo belu čokoladu. Kore filovati
prvo crnim pa žutim filom. Torta se može na kraju filovati šlagom ili
ukrasiti sa dosta kokosa.
Vreme pripreme: 60 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:43 am

Krem torta s pudingom i lešnicima


~FORUMSKI SPECIJALITETI~ L_253ba4c803


Sastojci


Kore

  • 9 belanaca
  • 300 grama šećera
  • 3 kašike sirćeta
Fil

  • 9 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • pola pudinga od vanile
  • 200 grama mlevenih lešnika ili oraha
  • 1 margarin
  • pola litra mleka
Način pripreme


Umutiti 3 belanca sa 100 grama šećera i kašikom sirćeta, pa peći 5
minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, i tako 3 puta, za 3 kore.
U pola litra mleka staviti 9 kašika šećera; kad uvri, dodati 6
kašika brašna, 9 žumanaca i pola pudinga od vanile (koji ste prethodno
razmutili u malo mleka). U hladan fil dodati margarin i mlevene orahe
ili lešnike i filovati tortu. Ukrasiti po želji.
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:44 am

Lagana keks torta

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Tortakafa_01




Sastojci


  • 1 kg lomljenog keksa
  • 1 litar mleka
  • 200 grama čokolade za kuvanje
  • 1 margarin(250 grama)
  • 24 kašike šećera
  • 16 kašike brašna
  • 2 šlaga
Način pripreme


Keks sipati u veću plastičnu posudu. Skuvati mleko i kada provri,
dodati prethodno umućeno brašno i šećer sa malo mleka. Kada se fil
zgusne, skloniti sa vatre, dodati čokoladu i margarin, pa mešati dok se
ne otope i čokolada i margarin. Vruć fil preliti preko izlomljenog
keksa, dobro promešati, sipati u pleh i odozgo premazati umućenim
šlagom. Torta je najbolja kada odstoji jedan dan u frižideru.
Vreme pripreme: 30 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:45 am

Bum torta

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ T_d1ed7ae2d9




Kore (sastojci za jednu koru, torta ukupno ima 3 kore)

  • 5 belanaca
  • 150 grama šećera
  • 150 grama mlevenih oraha
Osnova za fil

  • 15 žumanaca
  • 30 kašika šećera
  • 2 margarina
Prvi fil

  • 2 pudinga od čokolade
  • 4 dl mleka
  • 200 grama čokolade za kuvanje
Drugi fil

  • 2 pudinga od lešnika
  • 4 dl mleka
  • 200 grama prženih i samlevenih lešnika
Način pripreme


Ispeći 3 kore na 180 stepeni oko (peći ih 15 minuta). Umutiti 15
žumanaca sa 30 kašika šećera i 2 margarina. Ostaviti po strani.
Skuvati prvi fil od dva pudinga od čokolade i 4 dl mleka. U to dodati 200 grama topljene čokolade.

Drugi fil skuvati od 2 pudinga od lešnika i 4 dl mleka i dodati
lešnike. Kad se sve ohladi, podeliti fil sa margarinom u ova dva fila i
dobro umutiti. Filovati kore. Na kraju staviti šlag ili glazuru od
čokolade.
Vreme pripreme: 60 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:46 am



Čorba od celera s pavlakom


~FORUMSKI SPECIJALITETI~ C_56a69020d0

Sastojci


  • 2 manje glavice celera
  • ulje
  • supa od kostiju ili od kocke za supu
  • jedna pavlaka
  • 100 grama slanine
  • 4 kašike brašna
  • so, biber
Način pripreme


Celer oljuštiti i iseći na kockice koje treba propržiti na malo
ulja. Naliti supom od kostiju ili supom od kocke. Brašno razmutiti u
pavlaci, pa dodati čorbi, koju treba kuvati na blagoj vatri dok celer
sasvim ne omekša. Slaninu iseći na tanke listove, a zatim na parčiće
širine palca. Zaseći ih po sredini i propržiti tako da porumene.
Preliti gotovom čorbom, posoliti i pobiberiti.
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:47 am

Belo meso u krem-supi


~FORUMSKI SPECIJALITETI~ M_c3d07d6abe


Sastojci


  • 500 grama pilećeg belog mesa
  • 1 kesica krem-supe od pečuraka
  • 1 neutralna ili slatka pavlaka
  • 200 grama kačkavalja
Način pripreme


Belo meso iseći na šnicle. Otvoriti kesicu sa krem-supom i umakati
šnicle (kao u brašno), ređati u podmazanu vatrostalnu činiju, preliti
pavlakom i na kraju izrendati kačkavalj. Peći na 200 stepeni oko 30
minuta.
Napomena: šnicle ne treba dodatno soliti

Vreme pripreme: 30 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:48 am

Delikates šampinjoni


~FORUMSKI SPECIJALITETI~ P_f50d852a16


Sastojci


  • 4-5 glavica crnog luka (može i praziluk)
  • zejtin
  • pečurka (šampinjoni, lisičare, vrganji, bukovače, šitaki...)
  • slanina
  • tost hleb (može i običan od juče, prekjuče, bitno je da se lepo iseče i da se ne lomi ili mrvi dok se ređa)
  • mleko
  • 1 pavlaka
  • 1-2 jaja
  • začini: vegeta, so, origano, bosiljak (biber,lovorov list..) ili kombinovati po ukusu
  • parmezan
  • muskatni orah ili indijski
Način pripreme


Dobro oprati pečurke. Iseckati šampinjone i slaninu. Upržiti luk na
zejtinu pa dodati naseckane šampinjone, slaninu i začine, pa lepo
ukrčkati. Začine dodati po ukusu: vegetu, origano, bosiljak i dr. (npr.
može se ubaciti i pečena seckana paprika, malo belog vina i sl.).
Kada je fil gotov, uzeti vatrostalnu posudu ili neku odgovarajuću
šerpu i natopiti kriške tost hleba u mleko pa ređati tost hleb, fil,
tost hleb i fil u zavisnoti od veličine suda u kojem se sprema.
Preko fila staviti umućenu pavlaku sa jajima (so ili vegeta po
želji), narendati parmezan, muskatni orah ili idijski orah i zapeći u
rerni dok odozgo lepo ne porumeni.
Napomena: razmere odredite sami u zavisnosti od veličine posude u
kojoj spremate jelo. Veoma je ukusno, a ni priprema nije teška.
Vreme pripreme: 73 minuta


Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:49 am

Koktel zaljubljenih






~FORUMSKI SPECIJALITETI~ K_713ec5295b

Sastojci (za dve osobe)













  • 100 grama zamrznutih jagoda
  • 1 čašica votke
  • 1 čašica konjaka od kruške
  • 4-6 kockica leda
  • 3 dl švepsa
Način pripreme


Izmiksati smrznute jagode sa pola dl švepsa. To podeliti u dve čaše
za koktel, dodati led, votku, konjak i na kraju šveps. Čaše treba da
budu visoke. Ukrasiti jednom jagodom na čačkalici.
Vreme pripreme: 7 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:54 am

Torta za osobe koje ne tolerišu mleko i laktozu











~FORUMSKI SPECIJALITETI~ T_d2ccaf69ad









Sastojci


  • bilo koja kora za tortu
  • 1/2 litra sojinog mleka za kuvanje
  • jedno pakovanje sojine pavlake
  • 100 grama šećera
  • 4 žumanca
  • 1 pakovanje biljnog margarina
  • 4 kašike kakaoa
  • 4 kašike oštrog brašna
Način pripreme


Sojino mleko prokuvati sa 80 grama šećera. Žumanca, preostali šećer
i sojinu pavlaku izmešati sa brašnom i to dodati uz stalno mešanje u
kuvano mleko. Kuvati dok se ne zgusne, pa na kraju dodati kakao.
Ostaviti da se ohladi. Biljni margarin dobro izmiksati sa 50 grama prah
šećera, pa u to dodati ohlađeni krem uz miksanje, tako da sav krem bude
penast. Tim kremom filovati kore po sredini i sa strane. Može se
ukrasiti po želji.
Vreme pripreme: 40 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:54 am

Slanina sa sirom i paradajzom











~FORUMSKI SPECIJALITETI~ S_27f11521d0









Sastojci


  • dimljena slanina
  • kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir
  • paradajz pire ili kečap
Način pripreme


Režnjeve slanine ispržiti sa jedne strane, pa okrenuti i odmah na
prženu stranu staviti sir. Preliti paradajzom i peći još nekoliko
minuta.
Vreme pripreme: 15 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:55 am

Krompir pire sa pavlakom i vlašcem











~FORUMSKI SPECIJALITETI~ P_ec6ad71e9c









Sastojci


  • 1 kg krompira
  • čaša pavlake (sa više ili manje masnoće)
  • vlašac po želji
  • peršun
  • so
  • biber
Način pripreme


Skuvati krompir. Ocediti vodu i dodati pavlaku, vlašac, peršun, so i biber, pa ga onda ispasirati.

Vreme pripreme: 35 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Admin Mon Dec 22, 2008 12:56 am

Slatka štrudla od gotovih kora









~FORUMSKI SPECIJALITETI~ R_c044a01cf3






Sastojci


Fil

  • 3 jaja
  • 1 čaša (od jogurta) šećera
  • 1 čaša jogurta (ili kiselog mleka)
  • 1 čaša ulja
  • šaka mlevenih oraha (po želji)
  • 100 grama griza
  • 1 prašak za pecivo
Za rolat

  • 1/2 kg kora za pitu
  • džem
Način pripreme


Sve sastojke dobro umutiti. Za svaki rolat potrebno je po 4 kore.
Kore ređati na sledeći način: prva kora - fil - druga kora - fil -
treća kora - fil - četvrta kora - džem. Kad sve bude složeno, uviti u
rolat. Ređati ovako sve dok bude bilo kora. Pre pečenja, rolate
premazati odozgo preostalim filom.
Vreme pripreme: 45 minuta
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 879
Join date : 01.11.2008
Age : 33
Локација : ZEMUN

https://bleja.forumsc.net

Назад на врх Go down

~FORUMSKI SPECIJALITETI~ Empty Re: ~FORUMSKI SPECIJALITETI~

Порука by Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму